7η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής: Σημειωτική του Υλικού Πολιτισμού
Featured

7η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής: Σημειωτική του Υλικού Πολιτισμού

Το Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία διοργανώνουν την 7η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής αφιερωμένη στη Σημειωτική του Υλικού Πολιτισμού (https://materialculture.frl.auth.gr/index.php).

Η διοργάνωση αφορά στη συμβολή της σημειωτικής στη μελέτη του σύγχρονου υλικού πολιτισμού και, ειδικότερα, στη σημειακή λειτουργία των κάθε λογής τέχνεργων (καθημερινών αντικειμένων, συσκευών, εργαλείων, μηχανών κλπ.) στην κοινωνική δράση, αλληλεπίδραση, διασύνδεση και επικοινωνία. Εστιάζοντας στις αισθητηριακές, αισθητικές και συμβολικές διαστάσεις των τέχνεργων και τις νοηματοδοτήσεις τους στις ποικίλες κοινωνικές χρήσεις, πρακτικές, τελετουργίες και επιτελέσεις, στην κατασκευή ταυτότητας, κοινότητας και μνήμης, η διοργάνωση συνδυάζει εισηγήσεις και ερευνητικές  εφαρμογές αποβλέποντας στο να προάγει τη σημειωτική μελέτη και κατανόηση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και τέχνεργων καθώς και μεταξύ ανθρώπων μέσω των τέχνεργων.

Η 7η Θερινή Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ, Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη 546 41, πίσω από το Γερμανικό Προξενείο) από 1 έως 7 Ιουλίου 2023 και τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.

Η Συνάντηση απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών, Κοινωνικών και Καλλιτεχνικών Σχολών, καθώς και σε αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά στους τομείς της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης, της δημοσιογραφίας, των ψηφιακών μέσων, της διαφήμισης, των γραφιστικών και των εικαστικών και παραστατικών τεχνών.

Το πρόγραμμα της Συνάντησης περιλαμβάνει 10 δίωρες εισηγήσεις καθώς και 5 καθοδηγούμενες από τους εισηγητές συναντήσεις συνεργασίας για την εκπόνηση ομαδικών ερευνητικών εργασιών, που παρουσιάζονται στην τελευταία ημέρα της Συνάντησης.  Με την ολοκλήρωση της Συνάντησης δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής.

Οι διαλέξεις και τα εργαστήρια πραγματοποιούνται Δευτέρα - Παρασκευή 09:30 - 15:30 και την Κυριακή 09:30 - 13:30. Τα τέλη συμμετοχής στη Θερινή Συνάντηση είναι € 130 και καταβάλλονται στον ειδικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προθεσμίες που θα αναφέρονται στην επιστολή αποδοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://materialculture.frl.auth.gr/index.php/engraphes έως την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, και θα ειδοποιηθούν στις επόμενες ημέρες μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας.

 

Εισηγητές και θεματικές ενότητες

 

Γρηγόρης Πασχαλίδης, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

  • H σημειωτική των πραγμάτων: Σημειωτικές προσεγγίσεις και εφαρμογές

Λία Γυιόκα, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ

  • Μουσεία και υλικός πολιτισμός

Μιχάλης Κοκκώνης, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ

  • Ο ρόλος των αντικειμένων στο σινεμά: Από το κινηματογραφικό σύμπαν του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Eυριπίδης Ζαντίδης, Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

  • Πώς οι διαφημίσεις κάνουν τα σημερινά σπίτια τόσο διαφορετικά, τόσο ελκυστικά;

Λουκία Κωστοπούλου, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΑΠΘ

  • Το σκηνικό αντικείμενο στον κινηματογράφο: Λειτουργίες και συμβολισμοί

Γιώργος Λιαμάδης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ΑΠΘ

  • Η σημειωτική των αντικειμένων καθημερινής χρήσης
  • Εννοιολογικά αντικείμενα και σύγχρονες αναδιατυπώσεις του υλικού πολιτισμού

Ευάγγελος Κουρδής, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΑΠΘ

  • Η μυθολογία του υλικού πολιτισμού

Πέτρος Πετρίδης, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • Ίντερνετ των Πραγμάτων: Σχέσεις υλικότητας και ψηφιακότητας στον υλικό πολιτισμό

Παναγιώτης Ξουπλίδης, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ

  • Σημειωτική προσέγγιση της συσκευασίας των γυναικείων αρωμάτων