Η Ε.Σ.Ε. και η πορεία της

Η Ελληνική Σημειωτική Εταιρία ιδρύθηκε το 1978 στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ και εδρεύει στο Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΤΚ. 54124 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310997518, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πανεπιστημιακούς. Έχει διεθνή αναγνώριση. Πολλά μέλη της έχουν να επιδείξουν μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και έχουν προσκληθεί ή παραστεί σε διεθνείς εκδηλώσεις σημειωτικής στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών. Στόχος της είναι η διάδοση της σημειωτικής στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας και συνιδρυτής της Βαλκανικής Σημειωτικής Εταιρείας, καθώς και συνεργάζεται στενά με το Southeast European Center for Semiotic Studies του New Bulgarian University της Σόφιας (https://semiotics.nbu.bg/en/) και τον Κυπριακό Κύκλο Σημειωτικής (https://cyprus-semiotics.org/).

Η ελληνική κοινωνιο-σημειωτική κατεύθυνση καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «Ελληνική Σχολή» ή «Σχολή της Θεσσαλονίκης», και κατηγοριοποιείται μαζί με την  «Αγγλο-αυστραλιανή Σχολή», «τη Σχολή του Μπάρι»,» τη «Φινλανδική Σχολή», τη «Σχολή της Ταρτού» και τη «Σχολή της Βιέννης» (βλ. Paul Cobley & Anti Randviir, 2009, «Introduction: What is sociosemiotics», Semiotica 173 (1/4): 1-39).

Η Εταιρία εκδίδει το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Punctum-International Journal of Semiotics (https://punctum.gr/) και έχει οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια, εθνικά και διεθνή, με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους εισηγητές. Τα πρακτικά αυτών των επιστημονικών εκδηλώσεων δημοσιεύτηκαν σε τόμους οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη κυκλοφορία, όπως:

  • Σημειωτική και κοινωνία, Αθήνα, Οδυσσέας, 1980)
  • Εspace et sémiotique, ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Espaces et Sociétés, 1985
  • H Δυναμική των σημείων, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1986
  • Άνθρωπος ο σημαίνων, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1996
  • Σημειωτική και εκπαίδευση, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1996
  • Η ζωή των σημείων, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1996
  • Σημειωτική και Πολιτισμός, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 2001
  • Σημειωτικά συστήματα και επικοινωνία: Πράξη, διάδραση, περίσταση και αλλαγή, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 2004
  • Διαπολιτισμικότητα, παγκοσμιοποίηση και ταυτότητες, Αθήνα, Gutenberg, 2008
  • Σημειωτική και (ιδεο)λογίες: Σύνορα, περιφέρεις, διασπορές, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2011
  • Semiotics and Hermeneutics of the Everyday,  Newcastle upon Tyne, Cambridge Scholars Publishing, 2015
  • Κόσμοι που αλλάζουν & σημεία των καιρών (ηλεκτρονική έκδ.), Βόλος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2015
  • Η Φούγκα των Πέντε Αισθήσεων: Η Σημειωτική της Σύγχρονης Αισθητηριακής Συνθήκης, (ηλεκτρονική έκδ.), Θεσσαλονίκη, Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία, 2019
  • Signs of Europe: discourses, mythologies, politics of representation, (electronic edition), Thessaloniki: Hellenic Semiotic Society, 2023

Η σημειωτική διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών, όχι ως αυτόνομο πρόγραμμα, αλλά ενταγμένη σε άλλα προγράμματα, κυρίως ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών σπουδών, σπουδών επικοινωνίας, αρχιτεκτονικής και φωτογραφίας. To 2016 ιδρύθηκε το Εργαστήριο Σημειωτικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (http://semiolab.eu/index.php/gr/). Από το ακαδημαικό έτος 2018-19 λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία" (https://dpms-semiotics.frl.auth.gr/).