ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ | ΧΙΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ: Σημεία της Ευρώπης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
ΧΙΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ
Σημεία της Ευρώπης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 1-3 Νοεμβρίου 2019

Διοργανώνεται από την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το Εργαστήριο Σημειωτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Από την αρχαιότητα η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας τόπος αλλά κυρίως μια ιδέα, ένας μύθος, ένα είδος φαντασίας, ένα σημείο. Έχοντας για αιώνες συλληφθεί και αναπαρασταθεί με ποικίλους τρόπους από φιλοσόφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες και ταξιδιώτες, και γενέθλιος χώρος των πιο ριζοσπαστικών μορφών ιδιομορφισμού και οικουμενισμού, εξαιρετισμού και κοσμοπολιτισμού, η Ευρώπη έχει βιώσει κάθε λογής κατακερματισμούς , ηγεμονικούς επεκτατισμούς, ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, όπως επίσης και τ ο επίμονα επανερχόμενο ζήτημα της ταυτότητάς της. Πολλοί υποδέχθηκαν τη διαδικασία Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως ένα σημείο καμπής στην ταραχώδη ιστορία της Ευρώπης, που προσέφερε ένα παγκοσμίως μοναδικό πείραμα διεθνικής διακυβέρνησης και συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, τα Ευρωπαϊκά αφηγήματα συμφιλίωσης, αλληλεγγύης και ‘ενότητας στη διαφορά’ αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αμφιλεγόμενα. Αμφισβητήθηκαν τόσο εκτός Ευρώπης, από γεωπολιτικά οράματα σαν του Παγκόσμιου Νότου, όσο και εντός Ευρώπης, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης της ευρωζώνης, του Brexit και της μετανάστευσης. Το κύμα ανελευθερισμού, λαϊκισμού, εθνικισμού και νατιβισμού που σ άρωσε ακολούθως την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει καταστήσει την επιβίωσή τους ολοένα και πιο αβέβαιη.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ: 12o Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής, Πρόσκληση υποβολής εισηγήσεων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ – Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχετος: Οι απίθανοι χαρακτήρες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Το Εργαστήριο Σημειωτικής, το ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία και η Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία σας προσκαλούν στη διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού πανεπιστημίου Κύπρου Ασπασίας Παπαδήμα, για το συμβολικό περιεχόμενο στη σύγχρονη Οπτική Επικοινωνία με τίτλο:

Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχετος: Οι απίθανοι χαρακτήρες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

  • Πόσο εκφραστικός μπορεί να είναι ένας χαρακτήρας;
  • Πώς ορίζονται ο λοβός και ο κόλπος στην ανατομία;
  • Είναι καθοριστικό το γενεαλογικό δέντρο στην εξέλιξη;
  • Γιατί είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις και να διατηρούμε τους τύπους;
  • Πού συναντάμε το συμβολικό περιεχόμενο στη σύγχρονη οπτική γλώσσα;
  • Τι κάνει τα Χριστούγεννα ακόμα πιο γιορταστικά;
  • Κι εν τέλει, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη γραφιστική;

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5/12/2018, 18.00-20.00, στο χώρο του Εργαστηρίου Σημειωτικής στο Ισόγειο της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ασπασία Παπαδήμα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο παρελθόν εργάστηκε σε δημιουργικά και διαφημιστικά γραφεία στην Ελλάδα και ως καλλιτεχνική διευθύντρια στον τομέα της Διαφήμισης στην Κύπρο. Παράλληλα με το ακαδημαϊκό της έργο, εξασκεί τη γραφιστική ως σύμβουλος σε σημαντικές αναθέσεις σχεδιασμού και ως καλλιτέχνης με εφαρμοσμένο έργο το οποίο έχει διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κι εκθέσεις. Έχει ιδρύσει και διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο για τη Γλώσσα και τη Γραφιστική Επικοινωνία (www.lgcrl.com). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον τυπογραφικό σχεδιασμό, την τυπογραφική απόδοση της Κυπριακής διαλέκτου, την καθημερινή (vernacular) τυπογραφία και το αστικό γραφιστικό τοπίο.

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία

Η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (Ε.Δ.Ε.) του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Σημειωτική και Πολιτισμός» των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση αριθμ. 1/10-9-2018 αποφάσισε την προκήρυξη για εισαγωγή τριάντα (30) πτυχιούχων στο πρόγραμμα.

Διαβάστε την ολοκληρωμένη πρόσκληση εδώ: Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία

Δημοσίευση Διάλεξης στο Εργαστήριο Σημειωτικής ΑΠΘ

Την Πέμπτη 17/5/2018 έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ διάλεξη και ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Χωρογραφώντας εν κενώ νοήματος”.

Προσκεκλημένη ομιλητρια ήταν η Κυριακή Τσουκαλά, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ.

Συντονίζει ο Ευάγγελος Κουρδής, Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Σημειωτικής ΑΠΘ και η Λία Γυιόκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ. Η μαγνητοσκόπηση έγινε από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη διάλεξη στον ιστότοπο:
https://www.youtube.com/watch?v=-xmlTpdsBY8&feature=share

Δημοσίευση Διάλεξης στο Εργαστήριο Σημειωτικής ΑΠΘ

Την Πέμπτη 22/3/2018 έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ διάλεξη και ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Coheence and Truthfulness in Communication: Intracommunicational and Extracommunicational Indexicality”

Προσκεκλημένος ομιλητής του Εργαστήριου Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας ήταν ο Lars Elleström, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας της Σχολής Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Linnaeus της Σουηδίας και Διευθυντής του Κέντρου Διαμεσικών και Πολυτροπικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Linnaeus (IMS) και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαμεσικών Σπουδών (ISIS).

Συντονίζει ο Ευάγγελος Κουρδής, Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Σημειωτικής ΑΠΘ. Η μαγνητοσκόπηση έγινε από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη διάλεξη στον ιστότοπο: https://www.youtube.com/watch?v=mi79OWdQf_8

3η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής | Οπτική Επικοινωνία: Εικαστικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες Θεσσαλονίκη, 2 – 8 Ιουλίου 2018

Το Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία διοργανώνουν την 3η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής αφιερωμένη στη σημειωτική της Οπτικής Επικοινωνίας με έμφαση στις Εικαστικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες. Η φετινή Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του American College of Thessaloniki (Ανατόλια) στη Θεσσαλονίκη, από 2 έως 8 Ιουλίου 2018 και τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.

Η Συνάντηση απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Καλλιτεχνικών Σχολών, καθώς και σε αποφοίτους των παραπάνω Σχολών οι οποίοι εργάζονται ή έχουν εργαστεί στους τομείς της οπτικής επικοινωνίας, της διαφήμισης, της δημοσιογραφίας, των τεχνών και του πολιτισμού. Ο ανώτερος αριθμός των συμμετεχόντων είναι τα 30 άτομα.

Δείτε όλη την ανακοίνωση εδώ: 3η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής

Ομιλία: Μαθαίνοντας για τη Σημειωτική στο ελληνικό πανεπιστήμιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ

Το Εργαστήριο Σημειωτικής σας προσκαλεί στην ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Βασίλη Δαλκαβούκη, με θέμα:

Μαθαίνοντας για τη Σημειωτική στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Προβληματισμοί γύρω από μια διεπιστημονική ευκαιρία

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11.5.2018 στο Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, στο ισόγειο της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής, 17.00-19.00. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Διαβάστε την ανακοίνωση: Πρόσκληση σε ομιλία στο Εργαστήριο Σημειωτικής του Αν. Καθ. ΔΠΘ Βασίλη Δαλκαβούκη

Κυκλοφορία νέου τεύχους του Punctum-International Journal of Semiotics

Κυκλοφόρησε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://punctum.gr/ το νέο τεύχος του Punctum-International Journal of Semiotics, τόμος 3.2. που επιμελήθηκαν οι Karin Boklund-Λαγοπούλου και ο Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος με θέμα “Από τη θεωρία στη μεθοδολογία”.

Call for Papers: Semiotics of Selfies Special issue of Punctum. International Journal of Semiotics

Call for papers: Semiotics of Selfies
Special issue of Punctum. International Journal of Semiotics
Editor: Gregory Paschalidis

In Camera Lucida Roland Barthes suggests that the “age of Photography corresponds precisely to the explosion of the private into the public, or rather into the creation of a new social value, which is the publicity of the private: the private is consumed as such publicly”. What he had in mind was the aggressive invasion of the privacy of celebrities by press photographers. The advent of digital technology took the “age of Photography” to new heights, while simultaneously fostering the “explosion of the private into the public” to an unprecedented scale. This time, however, the paparazzi were virtually everyone. In the last decade selfies have become perhaps the most widespread genre of the newly born digital culture. At the same time, it is certainly the most notorious, being regularly associated with rampant narcissism and addictive self-promotion. Having unmistakable continuities with the timehonoured tradition of the self-portrait, both in painting and in photography, selfies became an arena where new visual vocabularies and strategies of self-representation have developed, bringing a new urgency to Peirce’s idea of “the self as a sign”.

Read the full announcement: Punctum 4.2 (December 2018) – CfΡ

Διάλεξη στη θεματική της Επικοινωνίας στο Εργαστήριο Σημειωτικής ΑΠΘ

Το Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και η Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία έχουν την χαρά να σας προσκαλέσουν στη διάλεξη του Καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας της Σχολής Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Linnaeus της Σουηδίας κ. Lars Elleström.

Ο Καθηγητής Elleström είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Διαμεσικών και Πολυτροπικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Linnaeus (IMS) και της Διεθνούς Εταιρείας Διαμεσικών Σπουδών (ISIS).

Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Πέμπτη 22/3/2018 στις 11.00 στο Εργαστήριο Σημειωτικής στο ισόγειο της Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα:

“Coherence and Truthfulness in Communication:
Intracommunicational and Extracommunicational Indexicality”

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου
Ευάγγελος Κουρδής
Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ